Sidor

torsdag 21 juni 2007

Fågelkakor, mums

Kakorna håller på att ta slut..... Dax att baka mera :-)

Dessa är jättegoda, mycket smak och lite socker. Bra för nötallergiker som gillar nötsmak, skämt, vi har en familjemedlem som är hemskt allergisk mot nötter, som äter allt, tom rönnbär... Ja receptet:

100g margarin
1 ägg
3/4 dl socker
1 dl brun farin
1 tsk vaniljsocker
...blandas...
1 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
...blandas....
1 dl solrosfrö
100g hackad choklad mörk
Blanda mjölbrandning med margarinblandning. tillsätt solrosfrön och choklad. Rulla degen på mjölat bakbord till ca 4 cm i diam. Skär 1-1,5 cm skivor (kan vara lite knepigt map solrosfröna). Tryck varje bit mot solrosfrön. Lägg på plåt och grädda 10-12 min i 190 C.

Imorgon är det midsommar, långhelg skönt... Ha en trevlig midsommar!! Själv bor jag ju i värsta turistgettot där majstängerna står som träd i skogen. Imorgon kommer det att drälla av stockholmare i lätt krinklade, vita linnekläder som tycker det är pittoreskt med oss infödingar i hembygdsdräkt. Ja det är ganska charmigt ändå.

onsdag 20 juni 2007

Shopping

Jag måste berätta lite om mina fynd. Det är så sällan jag hinner gå på loppis nuförtiden men i fredags gjorde jag slag i saken och slutade tidigare. Jag kom hem med en hel del. Den här ängeltavlan stod i en vrå utan prislapp, ägarinnan hade nyss fått in den. Den påminner lite om min yngste son fast han är "vithårig".

Och så kom jag hem med en spegel som ska sitta på väggen bakom, en tvättbräda (jättebra när man ska tova ull). Och ett karottställ i luffarslöjd i ovanligt utförande.

tisdag 19 juni 2007

The one and only

Antingen älskar man honom eller hatar honom.Vem då?
Ernst Kirchsteiger såklart. Igår blev det jubel framför tvn när han levererade en ny klassiker.

”Ha! Det här är ju tvärkul, kan jag säga. Man blir lite ... det vibrerar så mycket så man blir lite konstig på mitten ... mer vill jag inte gå in på det. Men det händer saker ... Och jag har ett helt golv att padda, så jag vet inte hur det här ska sluta. Men bra blir det."

Jag skulle vilja ha ett tegelgolv i trapphuset/verandan. Det ska det nog bli då vi bygger om där. Trappen ska byggas om och en ny dörr och kvist ska öppnas. Det blir jättefint någon gång...

tisdag 5 juni 2007

En kväll i juni


Jag måste tipsa om en fiffig grej jag läste i Allt om Trädgård, det var bara en kort lite mening i en annars trist text. Alltså, man kan lägga rotogräset i täta plastsäckar och så får de stå tillslutna en säsong innan man komposterar. Eftersom jag försummade grönsakslandet förra året så växte där maskrosor med halvmeterlånga rötter och ett nätverk med revsmörblomma, inte läge att lägga i komposten.

Så här ser det ut alltså, 4 hela säckar fulla med något som börjar lukta ensilage. Nästa vår läggs det på komposten tillsammans med grannens hästskit. Till höger ser ni några strån av kvickrot som frodas i komposten brevid.
Här är några smakprov ur trädgården. Styvmorsviolen har fått gener av en pensée som heter yesterday, today and tomorrov, en favorit som är vit när den slår ut och mörknar till lila efterhand. Narcissen är en mycket gammal sort som kommer från min morfars trädgård, den blommar väldigt sent men doftar fantastiskt och så är blomman fylld, det är fint. Längst ner till vänster...Nämen vad f-n!!! Två liljebaggar pökar för att göra fler röda monster. Fram med handskarna och krossa!!! Där tog nöjet en ände med förskräckelse, he he.
Penseer i turkos hink. Och så till sist min stolthet och Moskvas pärla, Krasnavitza Moskvy. Jag planterade 5 exemplar förra sommarn och de blommar redan. Det kommer så småningom bli en häck som döljer för insyn och skyddar från vägdamm, den kommer att stå fint mot det röda huset med vita knutar.

söndag 3 juni 2007

Semester på Kefalonia
Jahapp så kom vi hem igen efter en helt underbar vecka på den grekiska ön Kefalonia.
Det är perfekt att åka veckorna innan skolavslutningen, lite turister, lagom varmt och öarna blommar. Kefalonia är fantastiskt vackert ön har en dramatisk natur med turkost hav höga berg, klädda med olivträd och doftande örter, trädgårdarna är dignane citron och "sommar apelsiner" (som grekerna kallar dem), det ser ut som svenskarnas äppelträd med fallfrukter under, "äh jag orkar inte ta reda på dem" typ. Givetvis snokade jag reda på en trädgård inärheten av vårt hotell. Baha-Ammes heter stället, han hyr också ut lägenheter så det kanske är ett bra tips för den som är trädgårdsintresserad. Han hade även gungställning, rutschkana, höns och sköldpaddor (sånt som barn gillar).

Grekerna på Kefalonia är väldigt vänliga och serviceinriktade. Fattas bara när de pungslår oss stackars turister. Maten är förskräckligt dyr. Man måste leta tills man hittar en billig affär. Vi hittade en supermarket i turistorten Lassi där även grekerna handlade (upptäckte jag).

Annars kunde man lika gärna gå ut och äta det var lika billigt/dyrt. Vitsen är att man ska göra som grekerna beställa in ca 3 förrätter och dela för två personer, då blir man mätt och det blir billigare. Huvudrätterna äter man när man är hungrig. Vi lyckades då inte hitta någon restaurang med äcklig mat och otrevlig personal. Jag har provat kanin i tomatsås, jättegott.

Vi hyrde även bil och klämde halva ön under en dag. Vi besökte en droppstensgrotta och en grottsjö, bilden brevid, riktiga turistfällor men Lake Melissani tyckte jag ändå var värt att se (bilden brevid). Vi stannade i Sami en liten hamnstad och käkade god mat sedan åkte vi norrut förbi Myrtos beach, finns det en strand som ska visa en grekisk badstrand så är det myrtos med sin marmorvita sand. Vi åkte till Fiskardo för att gå runt och titta köpa glass och barnen fick varsin sak. Vi hade hört att allt var så dyrt där men det var inte dyrare än någon annanstans tyckte vi.

Bästa badet var i Platis Gialos i Lassi. Där parasoll och stolar "bara" kostade 5 euro (med kvitto!) och havet precis sådär turkost man vill ha det med mjuk sand och höga vågor som gav en näsköljning så jag fick huvudvärk dagen efter och snuva. Inte kunde jag låta bli att ligga i en badring och surfa på vågorna timme efter timme, barnsligt...












Mitt äldsta barn som alltid varit försiktig med vatten och tragglat sig igenom lek och plask och simskola i minst 4 dyra terminer. Låg i vattnet hela tiden. Tillochmed snorkling!!! Det brukar vara jättefarligt att doppa huvudet under vattnet. Ja men nu blir man ju inte tvingad var svaret. Resultatet blir att sista dagen då vi hänger vid poolen så simmar ungen, hundsim visserligen men det är ju både flytande och framåt!!

Vårat hotell var nytt och fräscht men dåligt utrustat i köket och snålt med toapapper ( sorry we only change toiletpaper once/week!). Värdparet var less på att driva hotell efter bara några år. Landningsbanan låg inte långt bort men vi kände oss inte besvärade av dem eftersom det flögs inte nattetid och bara vissa dagar.

Näst sista kvällen säger yngsta barnet att han längtar hem till katterna och då börjar det suga lite i magen. Borta bra men hemma bäst. Men Kefalonia återvänder jag gärna till. Då ska jag åka upp till mount Einos 1628 m över havet och vandra i nationalparken med svarta tallar och vildhästar, och besöka en vingård.