Sidor

måndag 30 juli 2007

Back to work

Så sitter man här på jobbet igen och försöker minnas allt man höll på med före semestern. Jag längtar mest hem. Tillbaka till jobbet börjar hjärnan gå i spinn, jag måste göra något annat. Medans man knappar siffror och statistik så sitter jag och planerar min framtid.

torsdag 26 juli 2007

Lite smått och gott

Lille pilten har somnat alldeles för sent och nu sitter man och chattar och försöker blogga något vettigt samtidigt... Går sådär...Får man först bjuda på några bullar.....skämtar...de är av saltdeg! Ostkupan kommer från min kära svärmor. Den stod länge högst uppe i ett skåp för vad sjutton skulle jag med en skör glaskupa till som alla gånger skulle gå sönder. Men sedan såg jag i en tidning hur man hade fyllt den med julgranskulor och då åkte den fram som prydnad istället för till mat.
Dagens pyssel. Jag har plockat ringblomsblad och lagt i en burk med rapsolja. Snart har jag finfin ringblomsolja att göra salvor, hudcremer eller bara hälla över salladen. Bladen ska jag ta bort först, om någon dag.

måndag 23 juli 2007

Besökarna har åkt hem

Efter en trevlig helg med god samvaro och god mat (min egen ;-) så är vi ensamma hemma igen och jag har tid att göra nya inlägg.
Vi tog med våra besökare till Falu gruva, jag har inte varit där sedan jag var 11 men oj vad spännande det var.
Av våra besökare fick jag en trevlig present. Amaretti kakor från Italien i en fin fin plåtburk. De smakade mandelkubb.

fredag 20 juli 2007

Osså en smultrontårta

Nu vill jag bjuda på något riktigt gott. Nybakad smultrontårta. Jag har beskrivit i mitt förra inlägg hur jag gjorde den.
Jag har dessutom delat kakan i två och fyllt med smultronkristyr mellan lagren :-P.

torsdag 19 juli 2007

Skördedags

Nu börjar den hektiska skördetiden. När skog och trädgård är fulla med delikatesser. Häromdagen åkte vi till blåbärsskogen och plockade 9 liter. Den kvällen lade jag mig halv 3 eftersom jag måste rensa blåbär och koka sylt, för när jag ändå höll på så kunde jag passa på att göra vinbärssaft av bären jag plockat samma dag.

Något jag är väldigt glad för är min lilla smultronbacke. Där plockar jag 1 dl då och då. Smultronen ska jag mosa med florsocker och ev lite vatten till glasyr på en sockerkaka, det blir supergott och så räcker smultronsmaken längre.

Blåbären ska jag använda till blåbärsglass. Jag hittade en oöppnad yoghurthink i kylen som snart går ut så den blandar jag i + 3 dl vispad grädde + 3 ägg vispat med 2dl socker och så i med blåbären och röra om så att det blandas men bara så att det blir lite strimmigt.

Sen har jag fått körsbär i år, sura körsbär, det blir en körsbärspaj.


3dl urkärnade körsbär omrört med 2 msk potatismjöl + socker 1dl kanske, läggs i ett tunnkavlat pajskal (botten är förgräddad) i 25min 225 grader. Det här är min favoritpaj!

Jag ska naturligtvis inte äta allt själv utan vi får besök imorgon över helgen och då ska jag bjuda på lite gott. Det är så tacksamt att bjuda en italienare på mat för man vet direkt om det var uppskattat. Inte ett svenskt glufs glufs och så rap och tack för maten.

Ja så jag håller på att storstädar just nu, häum, jag blev så less på mina påskgardiner så jag passade på att byta dem och då måste jag ta ur vinterfönstren och så måste jag passa på att måla fönsterkarmen som har varit omålad i ett halvår. Och så passar jag på att dutta lite vitt på min blåa kaffefilterhållare... Så nu måste jag skynda på...Typiskt mej

tisdag 17 juli 2007

Ännu mer trädgård

Idag har jag varit hos min bästa vän och tittat på hennes trädgård. På 4 år har hon förvandlat trädgården från gräsmatta till en frodig och prunkande.















Och så har hon en galen jerseyko som jag kallar för Mamma mu.



+ en massa andra djur. Här är en söt gotlandskanin.

söndag 15 juli 2007

Tips för alla som älskar broccoli

Något av det äckligaste jag vet är när man har kokat smaskig broccoli och pillar upp buketten med gaffeln och hittar en förvälld kålmask mitt i det gröna, burr. Jag har kämpat tappert med fiberduk som har blåst av och det har gått hål på den, och så sitter man där med ofrivilliga proteiner i maten. Nelsons har kommit ut med ett kålnät som bara är 1,5m brett, jag lägger inte ut pengar på nät som är för små. Så till IKEA, där hittar man trådgardinen Lill, snorbillig, dessutom lite stretchig. Det blåser men den ligger kvar. Toppen!! Kålen trivs och i höst ska jag äta mörkgrön broccoli, ekologisk och lokalt odlad.
Kålplantor innanför ikeagardinen Lill.
Mitt grönsaksland är stoort. Jag hinner inte egentligen med det men jag kan inte låta bli är man gourmet så är man. Det finns inget som slår hemodlat. Gödslar man med grannens hästgödsel får man dock räkna med ogräs. Före och efter sisyfosarbetet.
Mina stackars barn ser mig oftast böjd över något arbete, är det inte fönster så är det ogräs. Vi försöker kompensera med att de ska hitta sina egna aktiviteter. IKEA igen; en skön gunga under trädet, där minstingen brukar ligga och slappa när mamma är i landet, sen har vi en livsfarlig rutschkana, tvåvåningskoja, uthus fullt med prylar och en egen snickarbänk i verkstan och fler gungor

fredag 13 juli 2007

Från ogräs till finrummet

Jag rensade ogräs idag. Kråkvicker tycker jag är så vacker och skir. Men jag vill inte att mina kryddväxter ska vara insnärjda i den, då gör den sig bättre i vas på piedestalen, inte sant? Det är väldigt mycket ogräs just nu...

torsdag 12 juli 2007

Loppisrunda

En liten utflykt till Gagnef och tulavippan resulterade i en kaffekvarn för ett hyfsat pris, jag har letat efter en sådan ett tag nu. Och så blev det en bricka av bara farten. Barnen shoppade leksaker. Eftersom vi var tidiga fick vi åka och ficka på cafét vid flottbron, där var det gott fika!
Jag ska självklart prova mala lite kaffe med kvarnen, det vill nog minstingen göra som älskar kaffe.

Jag måste bara lägga till. För att mala kaffe så måste den såklart diskas. Jag diskade den i vanlig handdisk med resultatet att färgen blev lite matt. Men sedan när den torkat oljade jag in kaffekvarnen med hälften linolja och hälften terpentin och färgerna blev mycket klarare än vid köpet

tisdag 10 juli 2007

En liten rundvandring på grönsakslandet

Vi börjar i kryddträdgården . Här är min absoluta favorit. Citrontimjan i fullblom.
Så får ni ett recept i bara farten, för citrontimjan är super till fisk.

Ta ett tråkigt fryst fiskblock och lägg i en ugnsform. Blanda grädde och mjölk och krydda med örtsalt och citrontimjan, så att det blir grönprickigt. Häll blandningen över fisken in med den i ugnen och servera pressad potatis till, superenkelt men jättefestligt.
Här är en vacker ärta. Gråärten från Rättvik. Jag odlar den hittils för skönheten för jag har inte kommit på hur jag ska tillaga den än för att det ska bli gott. Annars kanske de passar som djurfoder bättre. Men visst är blomman vacker!!
Så här kan det bli om man är dålig på att rensa. En svart pensé har hittat ner till grönsakslandet. Backnejlikan som har slagit ihop sina blommor för kvällen vet jag inte om jag har satt dit eller om den har hittat dit själv. Jag brukar peta ner prydnadsväxter i grönsakslandet om jag har en lucka där. Framför växer flerårig salladslök, väldigt praktisk växt.
Bondbönor är faktiskt jättegott! Allra helst lättförvälda ner med en klick smör och en färsk vitlöksklyfta, den som väntar på något gott....
Det var allt för idag. Tjingeling

måndag 9 juli 2007

Om varför man köper ett gammalt hus som man ändå måste byta ut rubbet på.....

När vi köpte det här huset för fem år sedan var det många allra helst släktingar som kraxade som olyckskorpar, gnällde på allt. Ja de såg allt arbete vi hade framför oss och tyckte förmodligen inte att huset var något att ha. Vi var inte blinda för vilket arbete vi hade framför oss heller. Med tiden har tonerna blivit mer positiva, "va duktig ni är", "vilken fin utsikt", "vilka möjligheter". Där vi bor är husen ganska dyra, annonsen på det här huset var inte attraktiv huset var fult renoverat på 70-talet, klädd med kanadesisk plåt, urk. Men jag såg pärlan!!
Hallen välkomnade mig med original spegeldörrar och hatthylla, köket var och är helruttet, i trapphuset/glasverandan en jättefin takmålning. I huset finns det 4 st kakelugnar och 5 st vedspisar (5 hushåll från förr alltså). Under de år vi har bott här har vi kämpat med blod svett och tårar och vi har en lång bit kvar. Men man får så mycket tillbaka från människor som stannar till och ger beröm eller berättar en historia om huset, folk är engagerade. Tyvärr har vi fått plocka bort mycket av den historia som huset berättat för oss medan vi rivit upp golv och plockat bort gamla avlopp, men jag ska skriva ner allt och berätta vad vi har hittat under masoniten och stenullen, inte här dock.
Inspirerad av andra bloggare var jag ute i uthuset ikväll och hämtade in lite gammalt. En potatiskorg (jag säger så för makens morfar hämtade potatis i den) och en korgstol. Jeanstygerna råkade bara ligga i korgen och kanske inte ska förvaras i uthuset, de är bra att ha när man har pojkar som kommer hem med trasiga knän.

Jag plockade också ner fönsterbågar som jag ska plocka isär för att användea till de fönster jag håller på att renovera (glasverandan). Jag tyckte jag var jättefiffig, uthuset är fullt med gamla fönster från släktingars kasserade växthus, de är en bra resurs till fönsterrenovering. De ä bara att såga hyvla till och tappa dit.

torsdag 5 juli 2007

Nu är spegeln på plats

Så här blev det. Piedestalen som står brevid kaminen köpte jag på samma ställe och klämde in i bakluckan på bilen.
I buketten har jag ett smakprov av trädgårdens blommor. Självsådda penseer, akleja, borstnejlika (som luktar blomaffär) och lite gräs och blad. Jag klipper alltid ner perenner när de börjar se ledsna ut, oftast kommer de igen med en x-tra blomning. På bordet har jag en fin plastduk från rusta, den är lite opraktisk bara, brödsmulor och spill åker genom hålen.

tisdag 3 juli 2007

Lite hemma hos mig - bilder

Jahapp ska visa lite inredningsbilder tänkte jag. Det rum jag är mest nöjd med det är sovrummet. Det var faktiskt det första rummet vi renoverade. När vi flyttade in i huset var sovrummet mörkgrönt från golv till tak, mörkgröna medaljongtapeter med gulddetaljer, ryys. Det ljusaste rummet var det mörkaste. Så här fint blev det.
Vi kan dock låtsas att den fula stålrörsgaveln är utbytt mot en gammal snirklig utdragssoffa i björk eller vitmålad. Jag har inte haft råd/hittat rätt än. Jag gillade Gudrun Sjödéns vårkollektion. Gardinlängderna köpte jag och delade på mitten (längsgående) så blev de inte så breda och hälften så dyra. Den lilla kudden är påsen som gardinlängden låg i. Jag håller också på med ett lapptäcke med samma gudrun-tyg som ska ligga ovanpå sängen. Men just nu är det ju sommar. På stolen ligger en handduk från samma kollektion. Annars är det mest 40-tals saker i sovrummet.

Här brevid en liten prydnad i toaletten, en pytteliten duk, rosa clips från 50 eller 60 talet en pytteliten vas i kristall och en pappersros som luktar gott. Toaletten är också ett trivselrum, lavendelblå väggar och vitt kakel. Badkaret kommer någongång bytas till bubbel eller tassbadkar, vilket är bäst??
Ja tillslut föll jag också för trenden i fattigmanssilver... En annan installation som kanske får lysa upp mörkret i höst, nu är jag bara inne för att lagamat, sk-ta och sova. Gammal bricka med porslinsrosor, pojkarnas tovade ullbollar och två ljusglas i fattigmanssilver från lyck-annas (trorjag).
I början sedan jag flyttat hemifrån så samlade jag 50-tal, men jag har tröttnat på den stilen. Jag tycker tiden fram till 50-talet är trevligare, lite ljusare och mer (national)romantisk. Eftersom vi bara bott i eget 5 år så har jag aldrig lagt någon energi/pengar på inredningen, man ska ju ändå flytta snart. Nu har jag äntligen ekonomi att köpa det jag vill. Jag har hellre en tom fläck än att jag köper något hastigt. Nu hade vi redan möbler för två hushåll eftersom alla släktingar kastar möbler efter oss för vi, "har ju plats", "gillar gamla grejor" osv. Oftast får vi jättefina saker, men vi har källaren full med grejer som jag måste sälja när jag orkar. Men man ska nog inte ha för bråttom att göra sig av med saker. Såsom brickan här ovanför, vad sjutton ska vi med den... och nu står den i vardagsrummet...






söndag 1 juli 2007

Weekend

Tillbaka från en weekend i småland, hälsat på släktingar.
Det är en bra start på semestern och åka iväg och bli serverad ;-)
Jag vet ju vad som väntar....4 veckors hårt kroppsarbete; renovera fönster, ta hand om grönsakslandet, kanske fixa till någon rabatt mm. Till vardags håller jag på med "knoppsarbete".

Den här gången besökte vi High Chaparall. Det var jättekul! Det kan nog inte finnas någon som inte gillar detta plejs. Jag vill dock utfärda en varning för Big Bengts museum, så mycken skit, kitsch, och hötorgskonst samlat på säkert 1000 kvm har jag aldrig sett. De skulle behöva någon professionel som rensade i röran. Det var som att kliva in i någons smaklösa vardagsrum upphöjt till tio. Men man behöver ju inte gå dit...

Det jag gillade bäst var mexicobyn, gå in och ät mexicansk mat serverad och lagad av latinamerikaner och se den mexicanska showen med duktiga sångare och dansare. Jag kunde inte heller låta bli att köpa en sombrero. Jag älskar att klä ut mig och den här kommer bli fin fin till min senorita-outfit.

När vi åker hem så måste vi alltid stanna till strax söder om Vadstena och gå in på den jättestora antikhandeln som ligger i en lada alldeles utanför stan. Jag kommer alltid hem med något därifrån . Jag tyckte att det hade blivit dyrt. Men jag hittade en spegel till hallen. Jaa jag köpte en för en vecka sedan men nu hittade jag en som var ännu häftigare och passade preciis! Tillsammans med spegeln såldes en trymå (bord med två ben). De är svarta ( nu ryser alla shabbysar med viita hem ;-) ), kommer passa jättebra till mina svarta tapeter. Ni får se det när det blir iordningställt. Det var nätt och jämt att det fick plats i bilen vi hade en stor resväska med, barnvagn, kylväska, några andra väskor, sombreron. Svärfar bara stod och skakade på huvudet när vi skulle in med allt det där. Men jag är så jävla envis och maken var för ovanlighetens skull med på noterna och det gick!
Om ni tittar i mitt gamla loppis inlägg så ser ni färgerna i hallen på pärlsponten, ärligt talat, jag är inte ett dugg nöjd med detta, jag ville ha en solig färg, det blev bara murrigt, det är ett jättejobb att måla om men va sjutton. Jag vill nog ha riktigt ljusgrå pärlspont med aningens mörkare lister, då skulle nog hallen bli lite ljusare trots svarta tapeter och möbler. Pöh, jag har ett jätteäckligt kök jag vill måla om också....