Sidor

fredag 31 augusti 2007

Utmaningen och slut på sommaren

Det känns så vemodigt och ledsamt. Det har varit frost tre nätter i rad nu. Hade jag haft åtminstone två veckor till så hade det blivit lite bättre skörd. Mangolden hann jag inte plocka bland annat. Jag tog faktiskt en bild på grönsakslandet sista kvällen före frosten.
Under tunneln växer fin fin broccoli. Pyramiden med rosenbönor är inte vacker längre, frostade bönplantor blir svarta.
Men sen har jag blivit utmanad av Jenny som har bloggen http://taklyft.blogspot.com/. Jag ska rada upp 8 vanor och ovanor. Jättesvårt för jag är ingen vanemänniska...
1. Jag äter alltid frukost, helst långsamt i lugn och ro, med morgontidningen. Ni kan ju tänka er hur ofta det händer med tanke på att jag har dagis och skolbarn.
2. Jag samlar. Vad det varierar. Just nu är det möbler o.a inredning före 1950 (antikt). Sen samlar jag pelargoner och saintpaulior (tantblommor) och grönsaker (att odla).
3. Jag motionerar. Helst en löptur i skogen. Det blir inte ofta och jag har sällan tid men jag försöker ta mig tid. Jag orienterar med min son, då får man springa för han är snabb.
4. Jag äter för mycket! Vilket gör att motionen behövs. Jag älskar god mat och då äter jag för mycket. Fin choklad, årgångsvin, gamla ostar o andra delikatesser.
5. Jag läser allt. Från innehållsförteckningar på matförpackningar till tekniska rapporter och tegelstensromaner, det är som ett sjukligt behov. Vilket leder till att jag är ganska allmänbildad. Mamma tycker att jag föreläser ibland (kanske skulle jobbat som lärare...) och säger att jag låter som morfar.
6. Jag suckar. Allra helst när jag tycker något är jobbigt och tråkigt. Då går jag runt och suckar och svär lite tyst. Nu skulle nog mina arbetskamrater nicka instämmande...
7. Jag startar alltid en massa projekt. Jag vill lära mig något nytt hela tiden och jag vill hålla på med en massa så jag har oftast alldeles för mycket att göra (till anhörigas förtret). Allt från att läsa kurser på högskolan till att sätta upp en väv samtidigt som huser renoveras och hej faderullan. En del saker slutar faktiskt med pannkaka skördade grönsaker som inte tas om hand i tid osv.
8. Kanske inte en vana...Jag tvättar. Jag har tröttnat på att få mina kläder tvättade i 60 grader blandade färger så nu tar jag hand om det där. Jag har en massa dukar som jag manglar och stryker och kläder som kräver handtvätt.
Nu skickar jag utmaningen vidare till :
Shyme en anhörig med stort hemindreningsintresse och många fina idéer. http://shymeshem.blogspot.com/

Mia från norge Hon har så god smak och lägger in jättefina bilder.http://miaslandliv.blogspot.com/

En tjej som renoverar och bygger ut ett torp med byggnadsantikvariska metoder, det blir så vackert! http://elinsstuga.blogspot.com/
Karin som har jätteroliga inredningsprojekt och gör brakfynd på tippen, hon skriver väldigt underhållande också. http://karinkrut.blogspot.com

Bilderna har jag lånat från varje blogg. Jag hoppas att det inte gör något för jag gör ju samtidigt reklam för dessa. Nu är det fredag och det känns bra!

tisdag 28 augusti 2007

Auktionsfynd och renovering

Här är ett litet smakprov av vad vi kom hem med från auktionen.
De här trädgårdsstolarna tyckte jag var så charmiga, en blandning mellan pall och stol, det där lilla ryggstödet fungerar som bärhandtag när stol-pallen är ihopfälld. Maken började buda innan jag han börja så han fick betala dem. Ovanpå ligger ett örngott som fanns med i en låda med textilier jag ropade in, bara en av dukarna var värd priset på lådan.

Sen kom jag hem med en snurrpall med svarvade ben som ska stå i hallen, en lavoar med marmorskiva som jag ska måla först, en låda med pressglas, en liten cykel till Tuli. Och så ropade maken in en gammal låda med sockerhacka som var mer shabby än chick, med den stående kommentaren "kan vara bra å ha". Lavoaren visar jag senare när den är färdig (det kommer nog att dröja). Här får ni se vad jag gör "annars".

Snickrar... Fönstren i verandan var så dåliga (pga fusk), så jag måste byta ut bottenstycken på nästan alla. Tur att jag är rik på glas och bågar, jag slaktar några och använder som material. Profilen stämmer inte riktigt men jag tror det knappt märks eftersom jag ska ha pelargoner i vägen :-) . Ni ser den skruttiga biten till vä. När jag berättar för en del människor att jag renoverar fönster så får jag frågan om det egentligen inte är min man som gör det mesta, både från män och kvinnor. Jag blir bara såå TRÖTT!! Bara för att jag är kvinna så ska jag helt plötsligt bli handikappad när det gäller såg och hammare? Sanningen är den att jag är bra på saker som kräver ett j-la tålamod och petighet och min man är bra på att spika lite större grejer (det är jättedrygt att spika panel). Nåväl resultatet ser ni nedan...


Man kan ju inte bara visa en tråkig fönsterkarm utan att dekorera lite. En död fjäril och en trädgårdssnäcka. Färgen är Ottosons vita linoljefärg med lite kimrökssvart i så att den blir blå-grå (favoritfärgen).

måndag 27 augusti 2007

Kolmården och auktion

Förra måndagen var vi till Kolmården, som en avslutning på sommarlovet. Oj vad roligt det var. Delfinerna och tigrarna var roligast. Det har hänt ganska mycket med anläggningen sedan jag själv var barn. Med tigrarna hade man nästan närkontakt.

Den här tigern verkade ganska irriterad på oss, han vankade av och an vid rutan och blängde. Kolla bara de leriga rivmärkena på glaset!

I förrgår var vi på auktion. Det var inte mycket folk där, och det var ju bra då kunde man göra fynd! Jag kommer att visa lite bilder snart.

söndag 19 augusti 2007

Ännu mera grönsaker

Nu är den äntligen här efter 1 ½ års väntan. Våran antika trädgårdsbänk i gjutjärn. Den har varit i huset intill för att få sina sittbrädor ditsatta, nu ska de bara oljas in och senare målas. På bänken står dagens skörd av bondbönor. Två stora korgar blev 3 liter bönor som nu ska kokas och pluppas ur. Det där beska utanpå måste bort. Va det ska bli ser ni längre ner i inlägget.
Min fina skördekorg med luftlök som ska läggas in som syltlök. Brevid står favorittofflorna. Ni kommer säkert ihåg de där tofflorna eran morfar hade när han skulle ner i källaren, bruna med småhål på ovansidan. Dockstatoffeln. De är så sköna och mina är så fina med sina blommönster.
Av de kokta urpluppade bondbönorna gjorde jag bondbönshummus. Jag mixar med färsk vitlök salt, en liten skvätt olivolja och en liten skvätt vinäger eller hellre citron om man har för att balansera. Ingen spiskummin det passar inte. Det smakar som hummus men ser ut som guacamole, så därför serverar jag tacochips till.

fredag 17 augusti 2007

Dagens skörd och trädgårdstips

Det är värst vad jag bloggar...har man blivit beroende tro?
Jag har upptäckt en väldigt fiffig sak. Alla som odlar sallad, hör upp nu!
Jag odlar huvudsallad (batavia eller cos) för att jag tycker att den blir krispigare och så får man faktiskt "plocksallad" om man sår tätt och gallrar varteftersom det växer, nu har jag hittat ytterligare en dimension till huvudsalladens fantastiska egenskaper.
Istället för att rycka upp hela huvudet med roten så klipper jag av den och låter roten sitta kvar i jorden. Voila!

Ser ni här har jag klippt av två salladshuvuden, runt kanterna kommer nya skott fram som jag kan använda som plocksallad. En annan sort som jag tycker om men som är lite besk är raddichio. Det blir fina purpurfärgade huvuden med vita bladnerver, snyggt i sallad.


Idag har vi nästan varit självförsörjande på middagen om man bortser från vin, kött och smör. Potatisgratäng med egen potatis och lök, lövbiff, kryddsmör med egen vitlök, basilika och persilja, kokt egenodlad broccoli och en sallad med lite blandat från grönsakslandet. Det smakar såå mycket bättre!!

torsdag 16 augusti 2007

Änglar och madonnor

Jag har på senaste tiden helt plötsligt fått religiösa tavlor. Det började med att jag hittade en sån söt ängel, påminner lite om lilla "Tuli" (smeknamn på sonen), på en antikhandel. Tavlan har jag inte gjort rent ordentligt än så ni får ha överseende med fluglortarna.Sen kom mamma hem med en tavla jag fick när jag var liten men som har setat i hennes sovrum och nu sitter den på väggen vid min säng. När man är på tradera och säljer så kan man bara inte låta bli att handla. Så det har slunkit med några madonnabilder i budgivningen.



















Igår fick jag ett trevligt paket. Först trodde jag att det var ett paket som jag budat på men sen såg jag rosetten på paketet och rosorna. Det var från Stina som har bloggen http://hemmapalandet.blogspot.com/ hon har varit så snäll och sparat två hjärtan åt mig som jag fick köpa. Visst passar de i min hall? De ska kanske inte ligga där utan hängas på lämplig plats.
Visst är de fina och de är större än vad jag trodde. Kika gärna in på hennes blogg så får ni se fler fina hjärtan!

onsdag 15 augusti 2007

Ett litet inlägg

Just nu lägger jag allt krut på att skramla in pengar genom att sälja på Tradera. Jag vill så gärna ha de där sängarna som jag har nämnt och huset är fullt med skräp som någon annan kanske vill ha. Fast det är väldigt lätt att man handlar för lika mycket! Ikväll ska jag ta ner provdockan och ta lite kort på vintagekläder som jag ska sälja.

torsdag 9 augusti 2007

Fynd och inredning

Jag har gjort ett fynd på nätet. Budade på spetsar och vann. Hem kom ett paket med mycket tunna och skira gamla spetsar, flera meter. Nu kliar jag mig i huvudet för fullt och undrar vad jag ska använda dem till. Jag tycker de känns alldeles för tunna för att sy fast på dukar och kuddar. Jag kanske ska sy mig en historisk klänning sekelskifte eller rokoko? Ge mig gärna lite tips vad jag kan använda dem till!!
Jag måste bara tipsa om amerikanska Country Living http://www.countryliving.com/ det finns så mycket ögongodis där. Se bara här nedan. Vilken matsal. Salen i vårat hus är just nu tv-rum och vardagsrum, men den här bilden fick mig att fundera om jag inte skulle göra om den till en riktig matsal med plats för många istället för att klämma in matbordet i hörnrummet brevid köket.

tisdag 7 augusti 2007

Före och efterbilder på huset

Jag har tidigare skrivit om vårat ruckel till hus som förvandlas till en pärla. Jag tänkte visa lite hur huset har sett ut och hur det kommer att bli. Det här är en efter- bild. Huset har håller på att återfå sitt originalutseende med liggande och stående fasspontpanel. Listerna är spårhyvlat och målat med vit linolje färg och så har jag blandat till en blågrå linoljefärg till fönsterbågarna (min favoritfärg). Den lilla hyllan under fönstret är för att våran katt ska kunna sitta där och jama när han vill in, annars skulle han hänga på fönsterbrädorna och klösa ränder i dem. Håll i er nu ska ni få se före-bilden. I början på 70-talet ville man vara modern och satte in mindre, kopplade fönster, där spindlar och andra kryp trivs mellan fönsterbågarna. Och så satte man på "underhållsfri" aluminiumplåt, som senare har fått svarta prickar av mossor.
Efterbilden är framsidan av köket och förebilden är norrsidan av köket.
De "nya" fönstren vi sätter in är gamla enkelglas med vinterfönster, alla säger att det är sånt jobb med sådana men jag fattar det inte, jag tycker det är mer jobb med de kopplade, då ska det dammsugas bort spindelväv och man måste hämta skruvmejseln och skruva för att öppna mellan bågarna och så måste man putsa 4 sidor istället för 2.
För jämviktens skull avslutar jag med en till mysig bild från Countryliving, samma hem som förra inlägget. Jag har hittat nya sängar men jag har inte råd att köpa dem, snyft. Jag hoppas hinna spara ihop innan de försvinner från antikaffären.

fredag 3 augusti 2007

Inredning och trädgårdsbesök

Jag vill rekommendera ett besök i Wij trädgård i Ockelbo. Jag var där förra fredagen och fick lite inspiration. Det är väl inte som Rosendal i Stockholm heller, inte lika mycket. Höjdpunkten tyckte jag var elevernas trädgårdar, de hade gjort så fint med billiga medel och mycket fantasi.Tema brudsäng...
Tema feng shui...
En promenad i rosträdgården var också givande, jag har helt plötslgt blivit såld på rosor, helst gamla och doftande..
Den här till synes oansenliga rosen doftar Pepparkakor!! Precis!! Henry Hudson heter den..

Det här är Louise Bugnet som osar romantik! Med vattendroppar i sin sidenkjol pga ösregn.

Slutligen vill jag bara visa en såå cool salong, shabby chic med gamla trädgårdsmöbler. Så här skulle jag vilja ha det (fast det är nog inte så bekvämt).

Bilden kommer från magazinet Country Living.

torsdag 2 augusti 2007

Lite pyssel

Här är lite grejer jag har hållit på med under sommaren. Det mesta jag odlar bör helst ge något mer än bara ögongodis. Ja jag tycker om att äta god mat lagad från grunden. I denna burk ligger det blad och frökapslar från spansk körvel och drar i sprit. Spansk körvel smakar "kungen av Danmark" , de där goda karamellerna man kunde få av farmor om man kände sig lite krasslig i halsen (eller bara godissugen). Det fick väl dra någon vecka innan jag silade ifrån bladen. Det blev en Kungen av Danmark-smakande grön snaps. Som jag nog ska bjuda på till sommar mat eller till midsommar nästa år.
Lite mer pyssel. ...
Har man en kryddträdgård så kan man göra fin fint örtsalt. Saltet kommer att smaka olika beroende vad man har i sin trädgård. Jag tar även med lite lökblast (som jag också använder ist för gräslök när den har blivit tråkig), persilja osv.
Örterna mixar jag färska och sen direkt i med fint salt i mixet och mixa lite till. Häller ut alltihopa på en ugnsplåt och in i ugnen för att torka på svag värme hela dagen. På så sätt får man all arom in i saltet och behöver inte så mycket för att maten ska smaka.
Man kan om man gillar stark mat slänga i några chilifrukter om man har sådana, eller vitlök....

Nu kanske man kan tro att jag håller på att småpyssla hela dagarna. Nej puh, min käre dito har plockat ur en massa fönsterbågar på verandan som jag måste renovera, jag är bara klar med två än så länge, det är inte bara att kladda på ny färg, för så har förra husägaren gjort och det blev inte så bra så nu måste jag byta ut bottenstycken på de flesta. Jag kommer att visa före och efter- bilder lite längre fram.