Sidor

söndag 7 oktober 2007

Härlig höstsöndag!!

Det har verkligen blivit kallt ute men klär man bara på sig....
Nu har löven börjat ramla ner från träden, det är perfekt att använda för att "hösta" in rabatterna, jag krattar ihop och lägger runt perenner och känsliga växter, som en dunjacka. Grönsakslandet ska också få ett täcke med löv som sen blir mull. Innan dess krattade jag ihop en härlig hög för barnen att hoppa i :)På tal om grönsaksland. Jag skördar fortfarande. Salladen trivs verkligen i sådant här väder, den får ligga och mysa under fiberduk. Grönkålen skjuter nya småblad att plocka.
Jag gjorde sallad på grönkål idag.
Strimlade små blad tillsammans med fileade apelsinklyftor och rostade solrosfrön, äppelcidervinäger, kallpressad rapsolja och flingsalt. Den där skarpa kålsmaken försvinner liksom med en sådan blandning. Det kommer fortfarande små broccoliknoppar också som smakar 100 ggr mer än findus frysta, säkert mycket nyttigare också.
Fast annars är jag inomhus mycket mer, det märks på krukväxterna, de blommar.

12 kommentarer:

  1. Oj så fina (höst)bilder!

    Imorgon måste jag ta och kratta lite.. Brukar vänta tills de flesta löven har fallit ner.

    Go natt.. Kramis

    SvaraRadera
  2. Fina bilder som vanligt...men vad gott det låter när du beskriver vad du gör med råvarorna...mumms...
    Familjens kock (dvs familjefadern) är borta tills sent på onsdagkväll så vi får väl se hur det är går...skratt...det blir nog nudlar och varma mackor...;-)
    Kram/Birgitta

    SvaraRadera
  3. Låter härligt med hösten!

    Ska också kratta men det är lite för mycket kvar på träden.

    Trevlig måndag!
    Miamaria

    (Det blir nog ett löst överdrag det blir enklast så tror jag.)

    SvaraRadera
  4. Kjære Linnea-Maria! Tuuuuusen, tusen takk for brevet og alle de herlige frøene og gode rådene og idéene jeg fikk av deg. Det var bare sååå utrolig snillt av deg. Jeg kan nesten ikke vente til våren for å så frøene og å se de vokse til, for ikke å snakke om å få smake på herlighetene. Du er bare god, du! Spennende med dyrking av gamle svenske sorter hos deg. Jeg har jo en tendens til å kjøpe frø i butikken, og da det blir jo stort sett de samme "vanlige" komersielle variantene. Ikke for det, jeg synes alt det man dyrker selv smaker jo godt da... Uansett, jeg gleder meg veeeeldig til disse tomatene og pastinakken fra deg!

    SvaraRadera
  5. Så gott det verkar med grönkålssalladen och mysigt med hösten och den egna odlingen. Själv har jag kvar morötter i landet, bra förvaring. Går bara ut och tar upp vad jag behöver för tillfället. Kram och ha en bra vecka.

    SvaraRadera
  6. Upptäckte att du inte fanns kvar i blogglänkarna hos mig, nu är du självklart där igen! Kram!

    SvaraRadera
  7. Det ser ut att ha varit en jätteskön höstdag! Håller med om att frysta broccolisar inte är så goda, jag köper alltid färskt även fast det är lite dyrt :)
    Kram Karin

    SvaraRadera
  8. Så många fina St paula du hade då! Och va gott det lät med din sallad, det har jag aldig gjort, kanske vore värt att prova... Vilken härlig höstbild med miljoner gula löv! Ha det gott, hälsn från mej! Mari.

    SvaraRadera
  9. Wow, har du sallad fortfarande?..va bra att kratta över löven på rabatterna..det borde jag oxå göra, kanske är bra med lönnlöv för de är ju så pass stora och täcker bra?! När jag var liten så krattade jag och en killkompis ihop en jättehög med löv och hoppade i, det tyckte vi var superkul! :) Kram

    SvaraRadera
  10. Spännande sallad du hade gjort!
    Saint paulan blommar för fullt ser jag...dom är söta!
    Kram
    marie

    SvaraRadera