söndag 3 februari 2008

Lite gammalt i hallen

Bort med julduken och på med något annat. Det är svårt att hitta något som passar när man har en ny möbel. Efter djupdykning i skåpen hittade jag en löpare som makens mormor sytt, efter lite mer grävning hittade jag ett gammalt smörgåsskrin som det ligger gamla filmisar i. Keramikkulorna kommer från en trädgårdsbutik.
Denna tavla har hängt här länge. Det är en minnestavla från ett bröllop 1868 mellan Anders Johansson och Adelina Pettersdotter, släktingar till maken. Den passar hallen som går i 1800-tal.
Jag skulle vilja ha hjälp och råd med denna snurrpall. Som ni ser på bilden så är träet på sitsen trasigt. Jag funderar om pallen har varit klädd eftersom trät inte ser ut att ha varit målat. Vad ska jag göra med den. Ska jag försöka sätta dit något annat trä och måla eller ska jag klä den med stoppning?
I had to put away the red chritsmasy cloth and find something else, wich is not so easy when the furniture is new. After diving in my cupboard I found a cloth sewn by my husbands grandmother, then I found an old sandwichbox. The ceramic balls is bought at a garden shop.
This memory sign has been hanging here for a while. It is from a wedding in 1868 between Anders Johansson and Adelina Pettersdotter who is relatives to my husband. It's fitting in our 19th century hallway.
I would like an advice of what I should do with this stool. The wood on the seat is broken. Should I change the wood or should I upholster it with fabric?

33 kommentarer:

 1. Gud vilken nostalgi! Så snygg & unik tapet, helläckert och den tavlan ver verkligen fin! Och allt annat! Tack för olje och flingsalttips! Ha en skön söndag! Mari.

  SvaraRadera
 2. Hör du du, Linnea-Maria! Du skriver till Skatan att du blivit kantig och direkt ..... Du menar väl rak och tydlig? Fortsätt så! Sök underbara kort med träffande texter av Laila Wikström; hon har ett kort med texten " Kvinnor vill hellre vara vackra än ...." ja, sök själv fortsättningen! Det är en knäpp på näsan till ljusröstade små våp som fjäskar för, ja, .....

  SvaraRadera
 3. Oh så fina bilder di visar...mycket snyggt och personliogt... gillar jag!!
  kram A-C

  SvaraRadera
 4. Hejsan Anonym.
  Jag blir rörd och glad över din kommentar. Jag har faktiskt upptäckt att män är väldigt raka mot varandra men det är inte lika accepterat att en kvinna säger rakt ut vad hon tycker. Men jag tycker inte att jag ska behöva ändra på mig själv. Jag är en väldigt snäll och generös människa men jag har humör och är lite för direkt, jag får hoppas att de ser den där snälla personen också :) Kramar /linnea-maria

  SvaraRadera
 5. Härligt vackert i gammalstil!

  Ha´det så gott!
  Miamaria

  SvaraRadera
 6. Hallo Linnea-Maria
  Nice things you've found.Me fallen
  the bowls and the tablerunner,very
  good.I love old things.
  With azaleas in the garden I have no
  luck.
  Ich wünsche Dir eine schöne Woche
  Liebe Grüße,Regina

  SvaraRadera
 7. Vilken jättefin tavla alltså!
  Extra roligt när man vet historien bakom den också!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga gamla saker.:-) Kram

  SvaraRadera
 9. Oj vad fin minnestavla..!
  Kram
  Mia
  Ps japp, Jean D´arc har påskägg i liknande naturfärger som de jag gjort.

  SvaraRadera
 10. Har haft ett antal liknande pallar/stolar inne på verkstan. Din är helt orginal bara skönt nött. Gör du en ny sits av plywood med hål i så blir ju den tyvärr inte formad. Har gjort så på vissa men så har jag också klätt en ny plywood med tyg & det blir också vackert.

  SvaraRadera
 11. Sååå snygg tavla! Åh den hade jag velat ha! Hallen i övrigt är väldigt tjusig.

  15 barn? Inte klokt! Själv får man väl se om det blir några ;)
  Min mormor är tyvärr dement men man får försöka komma ihåg henne för den hon var tidigare.
  Kram.

  SvaraRadera
 12. Hi!!
  Thank you so much for your lovely and quick email. I have already sent your translation to my friend who was thrilled!! I think it is so positive that one has contact with people all over the world and that we are not hesitating in seeking those contacts. Feels a bit flower power to me! It's amazing!

  Is it possible to keep the wood as is BUT place a new wooden seat underneath, so you won't fall through, the new seat is supporting you AND you still can see the old punched seat. I just love that old look!
  Thanks again! xoxo L.

  SvaraRadera
 13. Hej hej!!
  Åh, vilken fin tavla! Kul att det finns en historia till den.
  Tycker inte du ska göra något åt pallen. Den är charmig som den är. Den har säkert varit målad, men det har nog många, många rumpor genom åren skavt bort... Ett tips är att bara sy en rund vacker kudde att lägga på den..
  kram Susanne

  SvaraRadera
 14. Hej Linnea-Maria!
  Så fina ärvda saker ni har du och din man. Tavlan från bröllopet är mycket shabby chic. Underbar!
  Och ett råd vad det gäller pallen. Det ser ut att vara en antikvitet av fint ursprung. Jag säger som Knut Knutsson i Antikrundan:RÖR DEN INTE!!!! Låt den vara som den är.
  Ev. kan du ju sy en lös rund kudde till den.
  Kramar Eva Agnes

  SvaraRadera
 15. Javisst ska man vara i sin natur, tex. rak och direkt! Det är bara häftigt tycker jag! ; ) Pallen hade jag målat om, och om det går hade jag satt på den en ljuvligt tyg som passar...men måla om den, absolut, då kommer den bli en liten pärla! Kram Veronica.

  SvaraRadera
 16. Trevligt att få plocka fram lite arvegods, det känns alltid bra med anknytning bakåt. Pallen är så vacker i sig själv, så jag tycker nog den ska få behålla sin patina och vackra slitage. Kram och ha det gott i vårt vackra vinterlandskap.

  SvaraRadera
 17. Vilken fin tavla..Jag tycker du ska stoppa och klä pallen...Ha det gott Kram/Majsan

  SvaraRadera
 18. Vilken härlig tavla, och så kul att den har en historia med sej!
  Och vilken fin tapet det var också!
  Har ingen bra ide med pallen tyvärr...men du kommer nog på något bra.
  Kram
  Marie

  SvaraRadera
 19. Åh va gammeldags och fint! Gillar verkligen den gamla tapeten och tavlan...så häftigt!..hmm..svårt med pallen..ser ju ut som om den varit klädd eftersom den är lite ljusare..Kram :)

  SvaraRadera
 20. Åh vilken underbar minnestavla!Jättevacker!
  Vad gäller den söta lilla pallen så skulle jag måla den vit och sy en rund find dyna med volang till den! Det skulle vara sött:)

  Kram
  :)Anna

  SvaraRadera
 21. Vilken mysig pall.. Har tyvärr inga bra tips nu på en gång..
  Tavlan e hur charmig som helst.. Så häftigt med gamla släkt grejer..

  Kram Linda!!

  SvaraRadera
 22. Fina detaljer! Pallen vore fin målad också, men det beror på tillsammans med vilka andra möbler du ska ha den!

  Ha det gott ikväll, kram!

  SvaraRadera
 23. Hej hej Tittade in på din fina blogg. Tror inte jag besökt dig tidigare så det fanns mycket att läsa. Mina föräldrar har stolar som ser ut så där som din pall såg ut på bilden. Jag tror de ska se ut så där. Kanske att de har varit målade men blivit nötta. MVH Lena

  SvaraRadera
 24. Vilken härlig tavla, kul när man vet historien bakom!

  Kram Marie

  SvaraRadera
 25. Vad roligt att du tittade in hos mig :) Vilken fin blogg du har, underbara bilder!

  Jag gissar att pallen har haft färg på sitsen. Färgen har blivit bortnött under åren. Jag skulle nog byta ut det trasiga mot en ny träsits och försöka få den nya delen att se gammal och nött ut.

  Ha en bra vecka!
  Helena

  SvaraRadera
 26. Ser att ni också dras med vinterkräksjukan. Vår lilla ELin är inne på sin 3:e omgång. Suck. Luktar badhus hos oss efter all städning med klorin. Fina bilder du visar. Kram

  SvaraRadera
 27. Jag tycker du ska låta pallen vara som den är , sliten o vacker.
  Kram tilde

  SvaraRadera
 28. Hej! jag har fått din beställning, så den är på gång att bli packad! Madonnorna är såå söta!! Tusen tack för din beställning!!! Och ha det så bra! Kram Veronica

  SvaraRadera
 29. Så heldig du er som har så masse gammel og fint å finne fram. Det er jo noe eget og spesielt med det gamle, med ting som har historie og affeksjonsverdi.

  SvaraRadera
 30. hej igen, tack för tapettisp!!! Mari.

  SvaraRadera
 31. Jag har liknande stolar i sommartugan och de är bara betsade och lackade på stommen och sitsen är bara lackad så den naturliga trä färgen syns.
  Jag har reservdelar liggandes i sommarstugan men jag vet inte vart man får tag på dem för det var mina föräldrar som skaffade fram dem. Mitt råd är att prata med en tapetserare och se om de kan fixa fram en ny sits.

  //Taklyftet

  SvaraRadera
 32. Pallen är vacker som den är tycker jag, trasig eller ej :-) Jättevacker tapet, och tavlan var ju bara helt underbar, speciellt med den fina historien bakom!

  SvaraRadera