tisdag 13 maj 2008

It's all about food!

Tänk att man är så rätt ute. Läste i tidningen idag att maten blir dyrare, tur att man har en trädgård fullproppad med mat så här års. Den lyxigaste delikatessen av alla, sparrisen, skördade jag första gången i helgen. Den blev god gratinerad med vitlöksolja och riven parmesan.
Idag plockade jag nässlor, vi har tomten full och jag klagar inte. I söndags gjorde jag nässelpaj med soltorkade tomater i och ikväll vart det nässelsoppa. Tuli, familjens vegetarian mumsade. Apropå det han frågade sin far om det var sommar nu och när han sa ja, så hoppade Tuli och sa Ja! Då kan jag gå ner på landet och äta. Sen gick han och knipsade av salladslöken och käkade.
Här har ni något som är väldigt användbart till fisk. Den här är lite för sen att ta för den blommar nästan. Men om man plockar bladen innan och gör en hollandaise från grunden och hackar i blad av ängssyra så får man en jättegod sås till lax. Nu ska jag gå och plantera mera!!
I'm right in time. Read the newspaper today that food is getting more expensive. Lucky me I have the garden stuffed with food right now. The most luxurious of it all, the aspargus, I picked for the first time this weekend. In the owen with garlic oil and parmesana cheese it was so nice.
Today I picked the weed, nettles, the garden is full of it but I don't complain. Sunday I made some pie of it with sundried tomatoes, and for dinner this day I served soup. Tuli the familys vegetarian was so amused. Talking of that, he asked his father if it is summer now, when he said yes, Tuli jumped up and down and yelled "yeah, then I can go to the garden and eat". That day my spring onions were eaten fresh from the soil.
Last picture is something nice for fish, but you have to pic it before the flowers comes. Shop the leaves down in a home made hollandaise sauce and serve it with salmon. It is acidous leaves. Now down for some more planting.

14 kommentarer:

  1. ÄLSKAR sparris : )

    Kram, Jenny

    <3

    SvaraRadera
  2. Va duktig du är som tar vara på nässlor och ängsyra! Grön sparris är ju såå gott! :) Kram

    SvaraRadera
  3. Åhh tack så jättejättemycket för det underbara paketet jag fick av dig!!! Så fina saker, korsen bara äskade jag!! Om du visste vad glad jag blev!! Tack!!! (jag ska blogga om det snart...;)Så snällt av dig...!! Kramar, Veronica.

    SvaraRadera
  4. Åh så mycket gröna fina bilder och den sprarrisen på brickan såg verkligen inbjudande ut! Mari.

    SvaraRadera
  5. Är det sant, odlar du egen sparris, nu blir jag verkligen förvånad, jag trodde inte att det gick här uppe i Dalarna, det är ju så jättegott. Kom hit och titta vet jag på växthuset, vad jag förstår bor du inte så långt från mej. Kram Birgitta

    SvaraRadera
  6. Men så duktig du är.......

    Lycka till inne hos mig Linnea!

    HA´en bra helg!
    MaiMaria

    SvaraRadera
  7. Jag gillar också att tillreda utav nässlor! Skulle så gärna vilja ha ditt paj-recept...!

    SvaraRadera
  8. What a beautiful garden you have, and it sounds like you are a great cook too. :) I love hollandaise sauce. :) My favorite is Bearnaise sauce though, I could eat that on just about anything. :)

    SvaraRadera
  9. I am just at the end of my asparagus, and it was wonderful, I fixed it the same way you have. Perfect! Enjoy yours while it lasts, asparagus season is never long enough.

    SvaraRadera
  10. Det vore trevligt, du är så välkommen. Du kan skriva ett mail när du känner för en titt, till fridtid1@hotmail.com. Kram Birgitta

    SvaraRadera
  11. vad mycket fina inlägg! Sparris är ju underbart, och bordet blev väldigt fint. Har du stora odlingar? MVH Värmländska Mitt Egnahem

    SvaraRadera
  12. mmmm I'm getting hungry reading your blog!
    It has been nice wheather here too, but this weekend it is raining and raining.
    Here in Holland the white asparagus is famous, that one grows under the soil. Mmmmm I love it.
    There is nothing like vegetables or fruit from your own garden. I only have some herbs and fruit and nut trees.
    But that is way better than nothing. I have quite a few relatives that have large gardens full of vegetables and fruits, amongst them my aunt who is 80 but still working in that garden. I just don't like vegetables from a shop, she always says. So it keeps you young too. Have a nice weekend! Hope the wheather is better with you!

    SvaraRadera
  13. Visst är det bra att använda det som naturen har att erbjuda oss!

    Ha en skön söndag! Kram!

    SvaraRadera
  14. Jovisst är det härligt att kunna plocka maten i sin trädgård.
    Jaså du har varit Esther Williams du också...ha ha ha.
    Jadu. Men kul är det.
    Kramar Eva Agnes

    SvaraRadera