söndag 3 juni 2007

Semester på Kefalonia
Jahapp så kom vi hem igen efter en helt underbar vecka på den grekiska ön Kefalonia.
Det är perfekt att åka veckorna innan skolavslutningen, lite turister, lagom varmt och öarna blommar. Kefalonia är fantastiskt vackert ön har en dramatisk natur med turkost hav höga berg, klädda med olivträd och doftande örter, trädgårdarna är dignane citron och "sommar apelsiner" (som grekerna kallar dem), det ser ut som svenskarnas äppelträd med fallfrukter under, "äh jag orkar inte ta reda på dem" typ. Givetvis snokade jag reda på en trädgård inärheten av vårt hotell. Baha-Ammes heter stället, han hyr också ut lägenheter så det kanske är ett bra tips för den som är trädgårdsintresserad. Han hade även gungställning, rutschkana, höns och sköldpaddor (sånt som barn gillar).

Grekerna på Kefalonia är väldigt vänliga och serviceinriktade. Fattas bara när de pungslår oss stackars turister. Maten är förskräckligt dyr. Man måste leta tills man hittar en billig affär. Vi hittade en supermarket i turistorten Lassi där även grekerna handlade (upptäckte jag).

Annars kunde man lika gärna gå ut och äta det var lika billigt/dyrt. Vitsen är att man ska göra som grekerna beställa in ca 3 förrätter och dela för två personer, då blir man mätt och det blir billigare. Huvudrätterna äter man när man är hungrig. Vi lyckades då inte hitta någon restaurang med äcklig mat och otrevlig personal. Jag har provat kanin i tomatsås, jättegott.

Vi hyrde även bil och klämde halva ön under en dag. Vi besökte en droppstensgrotta och en grottsjö, bilden brevid, riktiga turistfällor men Lake Melissani tyckte jag ändå var värt att se (bilden brevid). Vi stannade i Sami en liten hamnstad och käkade god mat sedan åkte vi norrut förbi Myrtos beach, finns det en strand som ska visa en grekisk badstrand så är det myrtos med sin marmorvita sand. Vi åkte till Fiskardo för att gå runt och titta köpa glass och barnen fick varsin sak. Vi hade hört att allt var så dyrt där men det var inte dyrare än någon annanstans tyckte vi.

Bästa badet var i Platis Gialos i Lassi. Där parasoll och stolar "bara" kostade 5 euro (med kvitto!) och havet precis sådär turkost man vill ha det med mjuk sand och höga vågor som gav en näsköljning så jag fick huvudvärk dagen efter och snuva. Inte kunde jag låta bli att ligga i en badring och surfa på vågorna timme efter timme, barnsligt...
Mitt äldsta barn som alltid varit försiktig med vatten och tragglat sig igenom lek och plask och simskola i minst 4 dyra terminer. Låg i vattnet hela tiden. Tillochmed snorkling!!! Det brukar vara jättefarligt att doppa huvudet under vattnet. Ja men nu blir man ju inte tvingad var svaret. Resultatet blir att sista dagen då vi hänger vid poolen så simmar ungen, hundsim visserligen men det är ju både flytande och framåt!!

Vårat hotell var nytt och fräscht men dåligt utrustat i köket och snålt med toapapper ( sorry we only change toiletpaper once/week!). Värdparet var less på att driva hotell efter bara några år. Landningsbanan låg inte långt bort men vi kände oss inte besvärade av dem eftersom det flögs inte nattetid och bara vissa dagar.

Näst sista kvällen säger yngsta barnet att han längtar hem till katterna och då börjar det suga lite i magen. Borta bra men hemma bäst. Men Kefalonia återvänder jag gärna till. Då ska jag åka upp till mount Einos 1628 m över havet och vandra i nationalparken med svarta tallar och vildhästar, och besöka en vingård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar