Sidor

onsdag 10 december 2008

Vägen till mannens hjärta går via hembakade äppelmunkar, det vet ni väl? Min närmaste familj består av pojkar mellan 4 och 74 och de ser alldeles saliga ut när de får sätta tänderna i sådana godsaker. Receptet finns längst ner i inlägget. Min prins O' fyllde hela 9 år idag. Det är helt otroligt vad fort de växer. Han är så modig, idag hade de lucia tåg och han spelade cello för hela skolan.
Homebaked donuts filled with applejam leads the path to a mans heart, thats for sure. My closest family consists of men between 4 and 74 years and they all gets something special in their eyes when it comes to candy like this. My little prins O' had his 9th birthday today, can't believe they grow up so fast. He's very brave, he played cello for all the children in school and their parents today.
Jag fick paket idag. Jag har beställt lite gulliga granar av Karla via hennes etsy. Visst är de söta. Hon har köpt vanliga gröna på wallmart och blekt dem, sedan färgat dem och därefter på med glitter. Blir till kitschigt julpynt någonstans....
I recieved a packet today. I've ordered som cute bottle brush trees from Karlas etsy store. Aint they sweet? She dyed and glittered them herself.
Här kommer ett recept för den som vill baka, det är faktiskt mindre krångligt än kanelbullar.
Fördeg:
50 g jäst för söta degar
1 dl fingervarm mjölk
½ dl socker
3 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen är löst. Tillsätt sockret och vetemjölet. Arbeta samman till en det som får vila i 20 min.
Huvuddeg:
3 dl fingervarm mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3/4 dl socker
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
ca 11 dl vetemjöl
Häll mjölken över fördegen och klicka ner smöret. Tillsätt därefter ägg, socker, salt och vaniljsocker och rör om. Blanda sist ner vetemjölet och rör till en slät deg. Låt jäsa i 45 minuter.
Knåda degen och dela upp degen i ca 35 st bullar som får jäsa på plåtar under handdukar. Bullarna är lite klibbiga i konsistensen och pudra över lite mjöl så att handduken inte fastnar. Jäs igen i 45 minuter. Värm oljan till mellan 160-170 grader (en termometer är ett måste). Fritera munkarna i ca 5 min tills de blir gyllene, vänd dem . Lägg munkarna på hushållpapper och låt rinna av lite. Fyll en smal sprits med äppelmos och fyll munkarna. Rulla dem sedan i strösocker. Ät och njut. Det går att frysa in dem ofyllda utan socker på.

14 kommentarer:

  1. Mmm wat a peaceful atmosphere and those homemade apple donuts, they look mouthwatering and I'm not a man! Karla's trees are awesome. I'm too late now to order them for Christmas :-(

    SvaraRadera
  2. Nu blev jag ju supersugen...sockerberoende som jag är..!

    Väldigt SÖTA små granar, verkligen Shabby Chic...

    : )

    KRAM, Jenny

    <3

    SvaraRadera
  3. Åh , sist jag gjorde munkar var med mamma när jag var liten . Då blev vi magsjuka hela familjen , tror det var gammal olja :-P
    Sen dess har det inte blivit några , men det kanske är dax nu . För det är ju onekligen gott .
    Men dom där granarna var ju så balla , funkar det bra att beställa från andra länder ??
    Ha det gott !
    Kram/Lotta

    SvaraRadera
  4. Jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg sidst har lavet sådanne - jeg tror dine munkar er, hvad vi på dansk kalder "Berlinere". Jeg vil skynde mig at gemme din opskrift, så jeg også kan forkæle mine mænd! Kan man eventuelt lægge nogle af dem i dybfryseren?
    Din blog er altid dejlig at besøge. Massere af hygge.
    Mange hilsner
    Anne-Mette

    SvaraRadera
  5. Ups, Linnea, jeg havde ikke fået læst den nederst linie i dit indlæg og ser nu, at man kan fryse munkarne ;-)

    SvaraRadera
  6. Det råder verkligen julstämning hos er, med allt vackert pynt!

    De där munkarna såg verkligen goda ut!! Själv försöker jag undvika sötsaker fram till jul, men tillhör dem som lätt skulle kunna äta en eller två utan problem...;)
    Kramar

    SvaraRadera
  7. SÅ mycket härlig recept man får på bloggarna, man ack vilka kaolribomber nu till jul, räcker med att jag vräker i ming ett kilo tomteskum tror jag varje dag, jag är precis galen i dessa tomtar, ha en skön helg, imorgon är det fredag, kram

    SvaraRadera
  8. Mmmmm Munkar *dreglar*

    SvaraRadera
  9. Min man är så tråkig att han inte gillar sånt som smakar socker.Men jag tycker de där ser makalöst goda ut. Vilka söta granar du beställt. Du undrade vad mannen sa när han fick se kottarna med florsocker på bordet, jo i två dar sa han inget! Idag efter att han upptäckt dem på min blogg såg han dem och tyckte de var fina. Vad ska man säga om det? Kram Katta

    SvaraRadera
  10. Ja de där ser ju väldigt goda ut! Jag förstår att de ser saliga ut... det skulle nog jag också göra!
    Kram
    Marie

    SvaraRadera
  11. Ditt vackra australienhalsband har avslöjat dig! Vet nämligen vem som bar ett sådant på en julfest för sisådär två veckor sedan =)

    Fantastisk blogg och superfina grejjer du pysslar fram! Önskar jag också hade den konstnärliga egenskapen. /Å

    SvaraRadera
  12. Ser ju så gott ut. Ska spara receptet. Vilka härliga granar du har köpt. Har en tävling på gång inne hos mig.

    Ha en bra helg!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  13. Å när får man smacka dessa godingar.

    SvaraRadera
  14. å när får man smacka dessa godingar

    SvaraRadera