Sidor

söndag 25 december 2011

Christmas day

Här är mitt alternativa julträd. Jag hittade ett lärkträd vid parkeringen utanför lasarettet. En stor gren låg på backen så jag knäckte av den lite över knät och slängde in grenen i skuffen. Så åkte jag därifrån från låg till glad. I grenen har jag hängt lite återanvänt pynt som jag gjort själv.

This is an alternative to a christmas tree. I found a larch outside the hospital a few weeks ago. A large one layed on the ground. I took it and breaked it to a size large enough for my little car and went away happy instead of low. There's some home made reused ornaments hanging in it. 
Jag gjorde min klassiska glögg på julafton. Jag gör min på äppelmust och i år hade vi must från mammas äppelträd. Den smakar underbart med några cl Dalwhinnie i.
Så här gör man:
2 liter äppelmust (ren)
En handflata stor färsk ingefära skalad och skivad
1/4 dl hela nejlikor
8 st kanelstänger
1/4 dl lätt krossade kardemummafrön
Koka blandningen och häll i socker så mycket du vill ha. Låt sockret lösas upp och låt blandningen kallna innan du silar ifrån kryddorna och häller upp på rena flaskor. 
Servera värmd ev spädd med lite äppelmust och några cl whisky i och skalade mandlar. 
Det här är en fantastisk medicin för ledsna eller frussna själar.

I've made some homemade spiced Glüwein, well it isn't quite the same but the closests to it. We call it glögg. I made mine from homemade applejuice. It taste wonderful with a few cl of Dalwhinnie in it. 
This is how you do it:
2 litres of apple juice (pure)
a palm sized fresh ginger, peeled and sliced
1/4 cup of whole cloves
8 inches of cinnamon sticks
1/4 cup of crushed kardamom seeds
Boil the mixture and add sugar in the amount you like. Let the mixture cool down before you strain of the spices. Pour on clean bottles. 
Serve warmed maybe diluted with some more applejuice in cups with some whisky in it and peeled almonds.  This is a fantastic medicine for sad or frozen people.

Idag kommer barnen och vi ska fira en klassisk jul. I motsats till gårdagens pizza. Ha det så fint!


Today the children will be here and we will celebrate the christmas in classical way. Instead of yesterdays pizza. Enjoy!

7 kommentarer:

  1. Vilket vackert Julträd!

    : )

    Önskar dig en god
    fortsättning på Julen!

    KRAM, Jenny

    SvaraRadera
  2. Vackert med lärkgrenar!! Härligt att du gick från låg till glad!:) Hoppas det har fortsatt så under julhelgen!!

    Varm kram

    SvaraRadera
  3. kul att du hittade ett lärkträd och härligt glögg recept....

    God fortsättning
    kram
    sandra

    SvaraRadera
  4. Så gulligt ditt lilla julträd blev. Låter gott med egen glögg, och när man dessutom har egen äppelmust måste det väl bli extra gott. Hoppas att ni hade det riktigt mysigt när ni firat med barnen.

    Önskar dig en god fortsättning!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  5. The decorated twig really is pretty!

    I didn't drink Glühwein this year, I prefer children's punch. ;)
    Glögg is getting more popular in Germany, too. I'm not quite sure what's the difference between the two but I was told there is one.

    SvaraRadera
  6. Härligt julträd!!

    SvaraRadera
  7. Jättefint med lärkträ grenen. God fortsättning på dig!
    Kram Pia

    SvaraRadera